HANDIG: 5 voordelen van sim only op een rij

5 voordelen van sim only

Waarom zou je kiezen voor een sim only-abonnement? Hier zijn vijf voordelen van sim only die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Tijd voor een nieuw telefoonabonnement? Grote kans dat je twijfelt tussen abonnement inclusief smartphone of een sim only. Beide vormen kennen hun voordelen, maar de laatste heeft wat ons betreft toch wel een aantal eigenschappen die je moet weten. Lees maar mee.

Laten we vooropstellen dat als je een los toestel kúnt betalen, je wat ons betreft altijd een nieuwe smartphone koopt. Immers, een telefoonabonnement inclusief telefoon kent een stukje rente, waardoor het onderaan de streep altijd de duurste optie is. Voor veel mensen is dit voldoende reden om serieus een sim only te overwegen. Ze kopen de telefoon los en hebben een vast aantal minuten en MB’s via de sim only. Superhandig.

Om alles geordend te krijgen, hebben wij de vijf belangrijkste voordelen van sim only op en rij gezet.

1. Goedkoper

Een sim only-abonnement is natuurlijk per definitie goedkoper dan een abonnement met toestel. Bij een sim only betaal je louter voor het abonnement en niet voor een toestel dat je tegelijkertijd aanschaft en afbetaalt. Behoud je huidige toestel of koop los een nieuw exemplaar, en betaal maandelijs alleen voor je pakket aan MB’s en belminuten.

Je hebt al een sim only-abonnement met 5GB en 150 belminuten voor een kleine € 10 p/m.

2. Doen wat je wil

Jarenlang vastzitten aan het abonnement met die smartphone? Met een sim only-abonnement heb je hier geen last van. Je simkaart met vaste minuten en MB’s kun je in elk toestel plaatsen dat je wilt. Bovendien kun je werkelijk alle toestellen gebruiken, en niet alleen die jouw provider aanbiedt.

3. Flexibiliteit

Niet alleen heb je alle vrijheid voor wat betreft het toestel, ook kun je bij de meeste providers je bundel zelf samenstellen en maandelijks wijzigen. Geldt trouwens ook voor je internetgebruik. Gebruik je veel 5G en 4G, dan loont het al snel om te kiezen voor onbeperkt internet. Daarbij is het zo dat een verhoging over het algemeen gelijk geactiveerd kan worden, maar een verlaging pas de volgende maand. Dit laatste is overigens sowieso veelal alleen van toepassing als je een maandelijks opzegbaar abonnement hebt of als je contract is verlopen.

4. Elke maand op kunnen zeggen

De term ‘maandelijks opzegbaar’ viel al, en dat is dan ook één van de mooie voordelen. Er zijn sim only-abonnementen in vast contractvorm, bijvoorbeeld voor 12 of 24 maanden, maar er zijn ook handige abonnementen die maandelijks opzegbaar zijn. Erg handig en ideaal als je eerst een provider wilt proberen. Let trouwens wel op mogelijk afsluitkosten en regisgratiekosten.

5. Geen sprake van BKR-registratie

Wanneer je een abonnement mét nieuwe smartphone neemt die een waarde van minimaal € 250 kent, dan krijg je de zogeheten BKR-registratie. Dit wordt niet anders gezien dan een lening, wat betekent dat het invloed heeft op bijvoorbeeld je maximale hypotheek. Een dergelijke lening blijft bovendien 5 jaar geregistreerd. Een sim only brengt dit niet met zich mee, dus geen lening en geen BKR-registratie.

Tot slot is het wij om ook wat betreft sim only-abonnementen goed te kijken wat je behoefte zijn. Vergelijk en bepaal hoeveel MB’s en belminuten je nodig hebt, en waar dit het voordeligst is. Uiteraard is niet elke provider kwalitatief even goed, dus verdiep je tevens hierin.