Internet en tv kiezen: waar let je op?

beste game telefoons

Het kan soms moeilijk zijn om het overzicht te bewaren bij het kiezen van een internet- en tv-abonnement. Er zijn vele pakketopties en verschillende internetsnelheden, evenals tal van extra’s.

Keuze van internet: wat wil je online doen?
Wanneer je een internetabonnement gaat afsluiten is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je precies online wil doen. Ga je alleen e-mailen, chatten en surfen op internet? Dan hoeft de upload- en downloadsnelheid niet zo hoog te zijn. Ben je een fervent online gamer en/of wil je films en series kunnen streamen via Netflix? Dan kun je beter voor een abonnement kiezen met een hogere internetsnelheid. Maar let er wel op dat je hierin niet overdrijft. Er zijn maar weinig online activiteiten waar je bijvoorbeeld 300Mb aan snelheid voor nodig hebt. Naast de snelheid kijk je ook naar het aantal (mobiele) apparaten dat verbinding moet maken met internet. In dat geval heb je sowieso een modem nodig met een routerfunctionaliteit. Daar sluit je namelijk meerdere apparaten op aan. Wanneer je een internetabonnement kiest, kun je dus selecteren op het type modem dat wordt meegeleverd. Krijg je alleen een modem zonder ingebouwde router? Dan kun je overwegen er een los te kopen. Gemiddeld kost een goede router zo’n 40 euro.

Andere zaken om op te letten bij het kiezen van een internetprovider
Naast de keuze van de internetsnelheid en het type modem, kun je verder ook letten op andere extra’s die worden geboden. Denk aan virussoftware of spamfilters die de provider aanbiedt wanneer je een abonnement afsluit. Of een apart e-mailadres. In dat laatste geval moet je letten op de digitale ruimte die de mailbox biedt. Sommige internetproviders bieden verder de optie om een eigen website te hosten.

Keuze van televisiepakket: waar wil je naar kijken?
De meeste kabelmaatschappijen bieden standaard zenderpakketten waarin sowieso de publieke zenders NPO1, 2 en 3 zitten. Ook de commerciële zenders komen meestal bij alle providers wel overeen. Welk pakket je dus ook kiest; deze zenders heb je in principe altijd. Vervolgens kun je kiezen om het standaardpakket uit te breiden. Bijvoorbeeld met een film- of sportpakket.

Soorten pakketten
Een apart film- en seriepakket bij Ziggo kost je per maand zo’n 12 euro extra. Een sportpakket kost 15 euro extra en voor een pakket met voetbal uit binnen- en buitenland betaal je per maand 20 euro bovenop je standaardabonnement. Bij KPN betaal je voor een filmpakket circa 15 euro per maand extra. Een pakket met sportzenders en (internationaal) voetbal kost je ook 15 euro per maand bovenop je zenderabonnement. Bij de keuze voor een extra televisiepakket geldt ook: geen reden om te overdrijven. Een pakket met meer dan 100 televisiezenders is zonde want je zult ze waarschijnlijk nooit allemaal kunnen kijken.

Wel of niet kiezen voor een alles-in-een-pakket?
Een alles-in-een-pakket, met internet en tv, maar ook (mobiele) telefoon, lijkt voordelig. Je betaalt dan feitelijk alleen voor het internet en de televisieaansluiting, want voor vaste telefoon betaal je tegenwoordig niet zoveel meer. Toch hoeft een alles-in-een-pakket niet altijd het meest gunstig te zijn. Dit hangt namelijk heel erg af van je behoefte. Wanneer je alleen veel wil internetten en Netflixen, kun je overwegen om helemaal geen televisieabonnement te nemen, maar om online televisie te kijken.