Je mobiele telefoon beveiligen? Lees deze tips

Mobiele telefoon beveiligen

Je telefoon staat vol met persoonlijke gegevens en in veel gevallen ook werkgerelateerde en financiële data. Daarom is het extra belangrijk om deze gegevens en je telefoon goed te beveiligen tegen cybercriminelen. Maar hoe kun je het beste je telefoon beveiligen? In dit artikel geven we een aantal handige tips.

Gebruik een VPN voor een openbare wifi-netwerk

Wanneer je op vakantie bent of op een openbare plek, kan het handig zijn om even op een openbaar wifi-netwerk in te loggen. Dat is handig, maar brengt ook beveiligingsrisico’s met zich mee. Het kunnen onveilige netwerken en zelfs nepnetwerken zijn. Een oplossing hiervoor is het gebruiken van een VPN. Vermijd het uitvoeren van gevoelige transacties via een openbaar wifi-netwerk

Voer alle software-updates uit

Je telefoon vraagt regelmatig om updates uit te voeren. Niet alleen van het besturingssysteem, maar ook van apps. Zorg ervoor dat je dit ook doet. Vaak zijn deze updates nodig om je telefoon en de apps nog beter te beveiligen tegen de nieuwste bedreigingen. Misschien stel je updates liever uit, maar stel ze niet te lang uit. Nog beter: stel automatische updates in.

Gebruik een sterk wachtwoord

Een hele voor de hand liggende manier is het gebruiken van een sterk wachtwoord, een pincode of biometrische verificatie zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning voor toegang tot je telefoon. Zorg ervoor dat de code zeker niet makkelijk te raden is. Voor het opslaan van je wachtwoorden kun je een wachtwoordmanager gebruiken, zodat je ze op een veilige plek kunt opslaan.

Schakel vergrendeling op afstand in

De meeste telefoons beschikken momenteel over een functie om je telefoon op afstand te vergrendelen, wissen of op te sporen. Een handige functie wanneer je telefoon in verkeerde handen valt. Zorg ervoor dat deze functie ingeschakeld is, zodat je hiervan gebruik kunt maken als het nodig is.

Download alleen apps uit de Play Store of iTunes Store

Ga niet zomaar een app op internet downloaden, maar alleen apps vanuit de officiële Play Store of iTunes Store. Buiten deze omgeving kunnen de apps virussen of malware bevatten.

Stel tweestapsverificatie in

Zorg ervoor dat je tweestapsverificatie toepast voor het inloggen op alle belangrijke online accounts. Hier zijn bijvoorbeeld speciale ‘Authenticator’ apps voor die automatisch een code genereren om in te loggen. Maar het kan ook door het ontvangen van een SMS of het installeren van een bepaalde beveiligingsapp.

Met behulp van de bovenstaande tips kun je aan de slag om je telefoon beter te beveiligen. Lees ook de artikelen over het veilig leegmaken van je telefoon en over stalkerware.