Kijk uit voor WhatsApp-fraude – Mobiele Providers

Kijk uit voor WhatsApp-fraude

Het is recentelijk helaas te vaak in het nieuws geweest: personen die slachtoffer zijn van WhatsApp-oplichting. Het is inmiddels zo uit de hand gelopen dat criminelen zich als een vriend of familielid kunnen voordoen en op die manier om geld kunnen vragen. Doordat accounts gekaapt worden, lijkt het ook steeds echter. Hoe gaat dit in zijn werk en wat kan je er tegen doen?

Vriend-in-noodfraude

De vorm van WhatsApp-fraude die momenteel in opkomst wordt ook wel ‘vriend-in-noodfraude’ genoemd. Oplichters doen zich voor als een vriend of een familielid van het slachtoffer. Vaak gaat het daarbij om een zoon of dochter die zogenaamd een nieuw nummer heeft en in geldnood zit. Vervolgens wordt een Tikkie gestuurd om geld te vragen.

Het lijkt net echt

Wat het zo geniepig maakt, is dat oplichters er alles aan doen om het allemaal zo echt mogelijk te laten lijken. Hiervoor kunnen ze informatie halen van social media zoals de vrienden en dingen die ze hebben beleefd en ze proberen in sommige gevallen zelfs het taalgebruik te imiteren. Doordat het er steeds meer op gaat lijken dat het echt is, trappen ook steeds meer mensen in deze WhatsApp-fraude.

Accounts worden gehackt

Oplichters kunnen tegenwoordig nog een stapje verder gaan en een WhatsApp-account overnemen. Op die manier hebben ze dus ook geen nieuw nummer en lijkt het nog echter. Dan kan men ook de voorgaande berichten in de chat zien. Voor het hacken van een account is een verificatiecode nodig, die eerst aan jou moet worden gevraagd. Ook hier zijn slinkse methodes voor, waarbij ze bijvoorbeeld net doen of de code per ongeluk naar jou is gestuurd. Voorkom het hacken van je account met de volgende tips:

  • Gebruik ‘Verificatie in twee stappen’ waarbij je meer dan alleen de verificatiecode nodig hebt om te kunnen inloggen, zoals een pincode die je zelf instelt. Stel dit in via de ‘Instellingen’ van WhatsApp.
  • Stuur nooit een verificatiecode zomaar door.

 

WhatsApp-fraude signaleren

Hoe kun je nu WhatsApp-fraude signaleren? Je kunt natuurlijk vragen of je de persoon mag bellen zodat je zeker weet dat het de vriend of kennis is die je appt. Dan zullen oplichters al snel door de mand vallen. Sowieso is het niet verstandig om grote bedragen over te maken via een link op WhatsApp. Gebruik altijd het rekeningnummer dat bij je bekend is van die vriend of kennis en maak het handmatig over. Binnen WhatsApp zit een functie om beveiligingsmeldingen te krijgen wanneer een van je contacten een nieuwe telefoon heeft. Als je die melding krijgt en diegene vraagt daarna om geld, is al snel duidelijk dat het om een oplichter gaat.

 

Met behulp van bovenstaande tips kun jij WhatsApp-fraude voorkomen. Hopelijk zal deze vorm van fraude snel weer verdwijnen.