Mobiel bellen in het buitenland: zo zit dat

mobiel bellen in het buitenland

Het is weer vakantietijd en veel mensen gaan met de auto of het vliegtuig op vakantie. En natuurlijk mag de telefoon niet ontbreken op vakantie, ook al zitten we die het liefst uit. Maar hoe zit dat precies met mobiel bellen in het buitenland? Wanneer betaal je extra kosten? Het kan soms verwarrend zijn met alle regels en je wilt niet voor verrassingen komen te staan. We zetten alle benodigde info op een rij.

Mobiel bellen binnen Europa

Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten binnen de Europese Unie afgeschaft dankzij de ‘Roam Like at Home’-regeling. Dit betekent dat mobiel bellen binnen Europese landen geen extra kosten met zich meebrengt. En dat geldt ook voor sms’en en mobiel internetten. Je betaalt dezelfde kosten als in Nederland. Je hoeft er dus ook niet meer op te letten om je dataroaming uit te zetten binnen Europa, waar dat vroeger wel moest om extra kosten te voorkomen. Er kunnen echter wel beperkingen zijn op het aantal GB’s dat je kunt gebruiken en voor sommige speciale nummers en diensten gelden extra kosten.

Let erop dat de volgende landen niet tot de EU behoren: Noorwegen, Zwitserland, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Monaco, Andorra en Gibraltar.

Mobiel bellen buiten Europa

Ga je op reis naar een land buiten de EU, dan gelden andere regels en andere tarieven. De kosten kunnen aanzienlijk oplopen en zijn afhankelijk van het land waar je naartoe reist. Informeer vooraf goed bij je provider wat de tarieven zijn en of er eventueel speciale bundels beschikbaar zijn voor mobiel bellen in het buitenland. Zo hebben de volgende providers bijvoorbeeld speciale bundels:

  • KPN: internationale bundel
  • Vodafone: wereldbundel
  • T-Mobile: Travel & Surf-pas
  • Tele 2: Wi-Fi Calling optie 
  • Simyo: Prepaid opties voor buitenland 

Het kan slim zijn om bijvoorbeeld via een WiFi-verbinding en WhatsApp te bellen om kosten te besparen. Of koop een lokale simkaart om goedkoper te kunnen bellen en internetten in het betreffende land. Tegenwoordig zijn er eSims te koop die je heel makkelijk kunt instellen. Hiervoor moet je telefoon wel geschikt zijn.

Wat zijn de kosten voor mobiel bellen buiten Europa?

De kosten voor mobiel bellen buiten Europa verschillen per land en per mobiele provider. En daarnaast kan het ook afhankelijk zijn van het abonnement dat je hebt. De kosten veranderen regelmatig, vandaar dat we hier ook geen overzicht kunnen geven. Bekijk hier de top 5 mobiele providers

Zo weet je meer over bellen in het buitenland en wat je ongeveer kunt verwachten qua kosten. Bekijk goed wat de voorwaarden en mogelijke bundels zijn bij jouw provider. En lees ook meer over het verzekeren van je telefoon. Fijne vakantie!