Hoeveel opslagruimte nodig voor mobiele telefoon?

geheugen telefoon

Hoeveel GB opslaggeheugen heb ik nodig op mijn smartphone?

Wanneer je een nieuwe smartphone aanschaft (of het nu een los toestel of een abonnement met toestel is), is het aan te raden om te overwegen hoeveel GB (gigabyte) opslagruimte je nodig hebt. De opslagcapaciteit bepaalt de hoeveelheid foto’s, video’s, apps en muziek die je op je smartphone kunt bewaren. Maar hoe kom je erachter hoeveel opslagruimte je daadwerkelijk nodig hebt? Wij staan klaar om je te helpen!

Waarvoor gebruik je het opslaggeheugen van je smartphone?

Een klein deel van het opslaggeheugen is nodig voor het besturingssysteem en voor de werking van je smartphone. Dit wordt het werkgeheugen genoemd. Het werkgeheugen onthoudt bijvoorbeeld welke apps je opgestart hebt. Hoe meer werkgeheugen je beschikbaar hebt, hoe sneller je kunt schakelen tussen de apps. Tegenwoordig hebben de meeste smartphones 3 GB werkgeheugen. De duurdere toestellen hebben maar liefst 6 of 8 GB werkgeheugen.
Het overige aantal GB van je opslaggeheugen gebruik je voor je foto’s, video’s, muziek en alle applicaties op je telefoon. Smartphones zijn leverbaar met een totale opslagcapaciteit (inclusief werkgeheugen) van 8 GB, 16 GB, 32 GB of hoger. De toestellen met 64 GB zijn op dit moment zeer populair, met de steeds zwaarder wordende apps van tegenwoordig. Maar je hebt ze ook met 128 GB, 256 GB of zelfs 512 GB. Maar let op: want meestal geldt dat, hoe meer GB opslagcapaciteit je smartphone beschikbaar heeft, hoe hoger de aanschafprijs van het toestel is.

Hoe weet ik hoeveel opslag ik nu verbruik?

In de instellingen van je telefoon kun je bij ‘opslag’ meestal direct zien hoeveel je van je totale opslaggeheugen in gebruik hebt. Per categorie of applicatie zie je dan hoeveel geheugen (MB of GB) wordt gebruikt. Je kunt ook een speciale app installeren om je opslagverbruik te controleren.
Tip: scroll regelmatig door je lijst met apps en verwijder apps die je niet vaak gebruikt, om ruimte vrij te maken in je opslaggeheugen.

Je opslaggeheugen uitbreiden op een smartphone is niet altijd mogelijk

Merk je dat je eigenlijk altijd nét te weinig opslaggeheugen hebt? En je steeds vaker je foto’s, video’s en andere media van je toestel af moet halen? Niet alle smartphones beschikken over de mogelijkheid om een extern geheugenkaartje (micro SD) in het toestel te plaatsen om het opslaggeheugen uit te breiden. Je kunt dan als alternatief een online opslagdienst gebruiken, zoals Dropbox of iCloud.
Tip: sla je graag muziek op? Kies dan niet voor opslaan maar voor het streamen van muziek om opslagcapaciteit te besparen.

Kies het aantal GB opslaggeheugen op basis van je smartphonegebruik

Als je weet hoeveel GB je ongeveer verbruikt op je huidige smartphone, kun je gaan bepalen hoeveel GB je nodig denkt te hebben bij de aanschaf van je nieuwe toestel. Dit hangt samen met hoe intensief je je smartphone graag wilt gebruiken.

Standaard gebruik: 16 GB

Ben je iemand die niet dagelijks met een smartphone bezig is, zo nu en dan foto’s en video’s maakt, af en toe apps installeert en veel media regelmatig van het toestel verwijdert? Dan kun je met 16 GB prima uit de voeten.

Regelmatig gebruik: 32 GB

Ben je een dagelijkse smartphonegebruiker, sla je met grote regelmaat foto’s en video’s op, installeer je graag apps en verwijder je slechts af en toe media van je telefoon? Dan is 32 GB voldoende.

Intensief gebruik: 64 GB

Speel je graag games, maak je dagelijks gebruik van meerdere apps, sla je veel foto’s, video’s en ook veel muziek op? Dan raden we minimaal 64 GB aan.
Kun je toch nog wat hulp gebruiken bij je keuze, dan kun je altijd contact opnemen met jou favoriete mobiele provider!