Waarom de oude telefoonlijnen overbodig zijn in 2022

sip trunk voip oude telefoonlijnen

Waarom zijn traditionele telefoonlijnen in 2022 niet meer van belang? Leer meer over SIP Trunk en VoIP telefonie door dit artikel voort te zetten.

Tegenwoordig zijn we met onze smartphone altijd en overal verbonden met het internet. We kunnen overall surfen, streamen, bellen en nog veel meer. Maar wat gebeurt er met de ouderwetse telefoonlijnen? In sommige huizen vinden we ze namelijk nog. Zoals ze nu zijn, zullen ze op den duur verdwijnen en dit is waarom.

Oude telefoonlijnen verdwijnen

De oude telefoonlijnen zoals we die van vroeger nog kennen zijn aan het verdwijnen. Veel mensen gebruiken ze niet meer vanwege mobiele telefonie. Toch zijn er ook nog wel een aantal mensen, vooral ouderen die nog baat hebben bij deze telefoonlijnen. Zij hebben niet altijd een mobiele telefoon of kunnen er niet goed mee overweg. Omdat veel mensen mobiel bellen betekent dit niet dat de oude nummers zullen verdwijnen. Ze zullen alleen via een andere weg benaderd gaan worden.

SIP Trunk voor oude telefoonnummers

SIP Trunk is een optie om oude telefoonnummers bereikbaar te houden met moderne technieken. SIP staat voor “Session Initiation Protocol”. Een moeilijke term wat eigenlijk niets anders inhoudt dan de oude telefooncentrale via het internet benaderen. Hierdoor kan de oude telefooncentrale intact blijven. Momenteel worden gesprekken nog via het ISDN-telefonie netwerk gedaan. Deze zal op den duur gaan verdwijnen.

Deze manier van bellen heeft een heel aantal voordelen ten opzichte van het ouderwetse ISDN netwerk:

  • Besparing in de kosten omdat ISDN netwerk kan vervallen
  • Geen onbenutte gesprekslijnen meer
  • Telefoonnummers zijn niet gebonden aan vaste locaties
  • Nummerbehoud voor alle bestaande nummers
  • Vooral internationaal bellen wordt stukken goedkoper
  • Stabielere verbinding met betere kwaliteit

In principe kunnen alle ISDN-lijnen overbodig worden als dit systeem gebruikt wordt. Het enige dat nodig is voor dit systeem is voldoende datacapaciteit. Dit om alle data via het internet goed te kunnen verwerken.

VoiP telefonie

Een tweede mogelijkheid is VoiP telefonie. VoiP staat voor “Voice over IP”. Hiermee wordt dus een audiogesprek tot stand gebracht via het internet. Let wel op, VoIP is namelijk niet een extra mogelijkheid t.o.v. SIP Trunk. Met VoIP telefonie wordt de ISDN lijn door de moderne SIP-technologie vervangen. Uiteindelijk bel je dan gewoon via jouw “ouderwetse” telefoon. Alleen heb je geen rechtstreekse, analoge gesprekken meer via de telefooncentrale. De tussenkomst van het internet maakt het bellen mogelijk. Jouw gesprek voer je dus geheel digitaal, via het internet maar er verandert voor jou niks.

Tags:
,