Slechte wifi-verbinding? Dit helpt

Het is tegenwoordig een van de grootste ergernissen in of om het huis: slechte wifi. Gelukkig zijn er altijd oplossingen. In dit artikel geven we je een aantal tips & tricks om jouw wifi-signaal te verbeteren!

Oorzaken slechte wifi
Voordat we de oplossingen behandelen, is het goed om even stil te staan bij de oorzaken van slechte wifi-verbindingen. De grootste boosdoener is beton. Dat heeft een simpele reden: wifi is een draadloos signaal en beton is een sterk en vaak dik materiaal. Logisch dus dat draadloze signalen daar niet op volle sterkte doorheen komen.

Wat natuurlijk ook een oorzaak kan zijn van een trage draadloze verbinding, is het simpele feit dat je internet gewoon niet snel is. In zo’n geval kun je altijd eens internet vergelijken. Wellicht is een andere internetprovider sneller en misschien ook wel voordeliger!

Oplossing 1: wifi-repeater
Een simpele oplossing voor slechte wifi-ontvangst is het signaal versterken door middel van een repeater. Dit kan vooral handig zijn als er een grote afstand bestaat tussen jouw locatie en de router, waarvandaan het wifi-signaal verzonden wordt. Een voorbeeld is dat jij op zolder zit en de router in de kelder staat. In dat geval kan het helpen een wifi-repeater op de tussenverdieping te zetten.

Het enige wat een wifi-repeater doet, is het signaal opvangen en weer doorgeven. Een digitaal doorgeefluikje voor je draadloze verbinding dus. En omdat je voortaan dichter bij de ‘zendmast’ zit, heb je betere ontvangst. Een wifi-repeater kost slechts een paar tientjes en is erg makkelijk te installeren.

Oplossing 2: positie router
We gaven net al even het voorbeeld van een router in de kelder. Vaak staat je router op de plaats waar de telefoonkabel je huis binnenkomt. Vooral in oudere huizen is dat meestal niet een hele gunstige plek voor het meest optimale signaal. Het helpt om in de omgeving van je router te kijken wat in de weg staat voor goede verspreiding van het draadloze signaal. Soms kan je de router net om een hoekje te plaatsen, zodat het signaal niet eerst door een dikke muur hoeft. Dat scheelt een hoop wifi-ergernis.

Oplossing 3: drukke kanalen
Niet schrikken, het kan nu een beetje technisch worden. Het helpt vaak om op de router van wifi-kanaal te wisselen. In je buurt zijn soms wel honderd draadloze netwerken actief. Een draadloze drukte van belang, die wel in goede banen geleid moet worden. Het kan zijn dat teveel routers op hetzelfde kanaal uitzenden en er daardoor traagheid ontstaat. Wisselen van kanaal is een proces van testen en uitproberen, tot je verschil merkt.

Conclusie
Langzame wifi kan veel oorzaken hebben, het is vaak even puzzelen tot je een oplossing hebt. Staar je alleen niet blind op repeaters of wifi-kanalen, soms is het internet zelf traag. In dat geval kun je het beste internet vergelijken en kijken of je bij je huidige provider of een nieuwe provider een abonnement met een hogere internetsnelheid kunt afsluiten.