Smartphone kopen die bij je past? Wij helpen kiezen!

iPhone 12 Mini & iPhone 12 Pro Max

Welke smartphone moet ik kiezen? Wij geven je tips!

Welk besturingssysteem wil je gebruiken, Android of iOS?

Bij de keuze voor het merk van je mobiele telefoon heb je tegenwoordig 2 besturingssystemen om uit te kiezen: Apple iOS en Google Android. Het iOS van Apple draait exclusief op de iPhone. Andere merken draaien op Android, waarvan Samsung een van de grootste fabrikanten is. Ook Huawei en THC zijn erg populair. De ‘look en feel’ van Android toestellen kunnen per merk ietsje verschillen, maar de gebruiksinstellingen zijn hetzelfde.

Wil je overstappen naar een ander besturingssysteem?

Mocht je bij de keuze voor een nieuwe smartphone van iOS naar Android willen switchten of omgekeerd, bedenk dan goed dat het twee totaal verschillende systemen zijn. Als je overstapt, zul je merken dat de software en daarmee ook de apps heel anders werken dan je gewend bent. Maar ook je aangekochte apps zijn alleen opnieuw te gebruiken op een toestel met hetzelfde besturingssysteem.
Heb je nu meerdere appraten in huis die op Apple draaien, zoals een iMac, iPad, Macbook of Apple TV? Dan is het natuurlijk handig als je (opnieuw) een iPhone kiest, zodat je alle apparaten eenvoudig met elkaar kunt koppelen, omdat deze allemaal op dezelfde software draaien.

Bekijk welke functies je op het toestel écht nodig hebt

De functionaliteiten of technische specificaties op het toestel bepalen ook de prijs. Het zou zonde zijn als je een hoge prijs betaalt voor een toestel met geavanceerde functies die je toch niet gaat gebruiken. Bedenk dus goed wat je graag met je toestel zou willen doen.

Maak je graag foto’s en video’s?

Als je vaak mooie beelden wilt schieten, al dan niet om te posten op social media, kijk dan naar de specificaties van de camera op het toestel. Ga niet alleen uit van een hoog aantal megapixels van de lens; 12 megapixel is voldoende. Een toestel met twee camera’s aan de achterkant kan handig zijn voor mooi diepte-effect (voor portretfoto’s) of om scherp in te zoomen. Een goede frontcamera heb je alleen nodig als je veel selfies maakt. Kies een smartphone met minimaal 32GB geheugen of met uitbreidbaar geheugen (micro-SD kaartje), zodat de opslag van je geheugen niet te snel vol zit.
Lees ook: Hoeveel opslagruimte heb ik nodig voor mijn smartphone?

Kijk je graag series en films op je smartphone?

In dat geval is het goed om te kijken naar wat jij een prettig schermformaat vindt. De schermgrootte wordt gemeten in inches (de doorsnee van het scherm). Wil je een toestel dat makkelijk in je broekzak past, dan raden we 5 inch aan. Bij 6 of 7 inch ga je al bijna richting tabletformaat.
Het aantal pixels van je scherm zegt ook niet perse iets over de kwaliteit van je scherm. Als je veel films en series kijkt, is een telefoon met een Full HD scherm aan te raden. Kies daarbij een smartphone met 4G verbinding en minimaal 32GB en/of optie met uitbreidbaar geheugen.

Liever een eenvoudige budgettelefoon die niet zo duur is in aanschaf?

Dat kan natuurlijk ook! Want de gemiddelde smartphone van tegenwoordig kost al gauw rond de 700 euro. De budget smartphones hebben vaak een iets minder mooi design en veel eenvoudigere camera. Maar je kunt ‘m prima gebruiken voor je al je apps en internetfuncties.

Conclusie

Om erachter te komen welke smartphone bij je past is het belangrijk om te kijken naar je budget en wat je precies met je toestel wilt doen. De keuze voor een Android of iOS besturingssysteem hangt af van wat je nu gewend bent, welke apps je gebruikt welke apparaten je thuis gebruikt om je toestel aan te kunnen koppelen. Niet alle technische specificaties op een smartphone zijn voor jou direct een ‘must have’, terwijl je daar wel vaak een hoge prijs voor betaalt. Zoals een toestel met vingerafdrukscanner of geavanceerde (front)camera bijvoorbeeld. Ontdek ook wat je mooi vindt van toestellen van vrienden of bekijk eens een toestel in een winkel. Ben je d’r uit en ga je binnenkort een los toestel kopen? Bekijk meteen deze scherpe mobiele providers aanbiedingen.