Stalkerware: laat je niet bespioneren!

Stalkerware

Je vreest dat je partner heimelijk met iemand anders aan het chatten is. Hoewel je graag hun telefoon wilt controleren om zekerheid te krijgen, is dat onmogelijk. Er is echter een oplossing: stalkerware! De resultaten van een onderzoek door RTL Nieuws tonen aan dat duizenden Nederlanders slachtoffer zijn van stalkerware: een soort malware waarmee je smartphones op afstand kan bespioneren. Het is mogelijk om WhatsApp gesprekken te lezen of zelfs de camera vanop afstand in te schakelen!

RTL Nieuws heeft bij 15 antivirusbedrijven cijfers opgevraagd over het aantal stalkerware-infecties in Nederland. Dat ging in 2018 om enkele honderden infecties en liep in 2019 op naar meer dan 6500. En dat gaat dus alleen maar over de gevallen waarbij het bekend is dat smartphones geïnfecteerd zijn. Niet iedereen heeft een antivirusprogramma op zijn of haar telefoon. Het gaat waarschijnlijk om tienduizenden slachtoffers per jaar.

Wat is stalkerware?
Stalkerware installeert een stukje software, ook wel malware genoemd, waarmee de smartphone kan worden overgenomen. Degene die dat doet kan meelezen met gesprekken op WhatsApp, foto’s en video’s op de telefoon bekijken en de locatie van de telefoon opvragen en de camera besturen. Zelfs de verwijderde gesprekken op WhatsApp zijn nog zichtbaar. Er is ook geavanceerde stalkerware waarmee het mogelijk is om op afstand de camera of de microfoon in te schakelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om mee te luisteren met telefoongesprekken.

Stalkerware installeren
Voor het installeren van stalkerware wordt door bedrijven die het verkopen een uitgebreide handleiding meegegeven waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de smartphone kunt hacken. In de meeste gevallen wordt het geïnstalleerd doordat iemand fysiek toegang heeft tot het apparaat. De app draait op de achtergrond en blijf verborgen in het overzicht met apps doordat deze een hele algemene naam heeft zoals ‘System Update Service’. Wanneer de telefoon aan de computer gekoppeld wordt is er het mogelijk om de telefoon zelfs te kraken zodat er nog meer mogelijk is. Zodra het doelwit op de hoogte is van de software kan deze op afstand gewist worden zodat er niks meer te zien is. Het kraken van een telefoon is zowel met Android als iPhone telefoons mogelijk. Bij Android wordt de virusscanner (Play Protect) van Google Play uitgeschakeld en bij iPhones misbruikt de stalkerware vaak de iCloud.

Zorg dus sowieso dat je een goede virusscanner hebt op je telefoon om te voorkomen en te herkennen dat stalkerware op je telefoon staat. Wil je meer informatie over het goed beveiligen van je smartphone? Neem dan gerust contact op met de experts van Online Exposure.