Telefoon draadloos opladen

Telefoon draadloos opladen

Je telefoon draadloos opladen: zo werkt het

Het kan een gedoe zijn om je telefoon op te laden met een kabeltje. Je steekt de stekker in het stopcontact en het kabeltje steeds weer in je telefoon. Maar gelukkig is daar een hele handige oplossing voor: je telefoon draadloos opladen! Tegenwoordig zijn er draadloze oplaadstations in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Hoe werkt draadloos opladen en welke telefoons zijn geschikt voor draadloos opladen?  

Draadloos opladen: de techniek

Eerst even iets meer over de werking van draadloos opladen. Je legt je telefoon op een draadloze oplader, een platte schijf die je op het stopcontact aansluit. De oplader stuurt energie naar je telefoon via een magnetisch veld. In je telefoon zit een kleine spoel (een soort metalen draadje) die de energie opvangt en omzet in stroom voor het opladen van je telefoon.

Wat is de Qi-standaard?

Als het gaat over je telefoon draadloos opladen, hoor je vaak de term ‘Qi’. Het is belangrijk dat je telefoon draadloos opladen ondersteunt, een ander woord hiervoor is ‘compatibiliteit’. Voor deze ondersteuning maken de meeste telefoonfabrikanten gebruik van de zogeheten ‘Qi-standaard’. Inmiddels zijn de eerste telefoons uitgerust met de Qi2-standaard, die zorgt voor een nog snellere oplaadsnelheid. Hiervoor heb je wel een draadloze oplader nodig met Qi2-ondersteuning. De eerste telefoon die is uitgerust met deze Qi2-standaard is de iPhone 12. 

Wat is het vermogen van draadloze opladers?

Het vermogen van draadloze opladers varieert, meestal ligt dat tussen de 5W en 15W. Er zijn snellere draadloze opladers beschikbaar, maar de telefoon moet ook geschikt zijn om sneller op te laden. Wanneer je draadloos opladen vergelijkt met bekabeld opladen, dan is de efficiëntie van draadloos opladen lager, omdat tijdens het opladen meer energie verloren gaat.

Welke telefoons zijn geschikt voor draadloos opladen?

Er komen jaarlijks nieuwe telefoons uit en om te weten te komen of een telefoon geschikt is voor draadloos opladen, kun je het beste kijken naar de specificaties en dan met name de Qi-ondersteuning. Over het algemeen zijn telefoons van de volgende merken geschikt voor draadloos opladen:

  • iPhone
  • Google Pixel
  • Huawei
  • LG
  • OnePlus
  • Samsung
  • Sony 
  • Xiaomi
  • Nokia
  • HTC

Soorten draadloze opladers voor je telefoon

Tegenwoordig zijn draadloze opladers in verschillende vormen verkrijgbaar. Standaard is het een platte schijf of mat waar je je telefoon op legt. Er zijn ook draadloze opladerstandaarden, zodat je je telefoon in een staande positie kunt opladen. Meerdere apparaten tegelijk opladen zoals je smart watch, draadloze oordopjes en telefoon? Kies dan voor een draadloos oplaadstation. En wil je je telefoon onderweg draadloos opladen? Dan is een draagbare draadloze oplader ideaal. Een powerbank met een ingebouwde draadloze oplaadunctionaliteit. Er zijn ook speciale autohouders en zelfs meubels met ingebouwde draadloze opladers verkrijgbaar. 

Zo weet je wat draadloos opladen is en hoe je weet of je telefoon draadloos opladen ondersteunt. Lees nog meer artikelen over draadloos opladen en bekijk de telefoons per merk. Genoeg telefoons die draadloos opladen ondersteunen.