Telefoon gestolen, wat nu?

Telefoon gestolen

Als je telefoon is ontvreemd, zal je ongetwijfeld teleurgesteld zijn. Er zijn helaas elke dag veel telefoondiefstallen. Mocht dit onverwachts gebeuren, dan is het nuttig om te weten welke acties je moet ondernemen. In dit artikel bieden we daarom enkele suggesties om je te begeleiden.

Je telefoon traceren

Misschien is je telefoon niet gestolen, maar ligt hij op een plek waar je hem niet kunt vinden. Daarom is het goed om te kijken of je het apparaat nog kunt traceren. Via Android kun je dit doen door via een computer (of tablet) naar de webversie van Android Apparaatbeheer te gaan. Vervolgens kijk je of je telefoon erbij staat en kun je de laatst bekende locatie zien. Maak hier eventueel een screenshot van. Heb je een iPhone, dan kun je je telefoon traceren via iCloud.com > ‘Zoek iPhone’.

Je telefoon wissen of bedienen op afstand

Wanneer je telefoon gestolen is, kun je met behulp van Android Apparaatbeheer ook direct op afstand je ‘Apparaat wissen’, zodat hij teruggezet wordt naar de fabrieksinstellingen en eventuele dieven ook geen beschikking meer hebben over je persoonlijke informatie. Via ‘Zoek iPhone’ kun je op afstand een geluid laten afspelen op je telefoon, je kunt hem op afstand vergrendelen of een bericht laten weergeven op de telefoon.

Aangifte doen

Het is altijd belangrijk om direct aangifte te doen als je telefoon gestolen is. Dit kun je vaak online doen. Zo zijn ze op de hoogte en kunnen ze contact met je opnemen mochten ze de telefoon vinden. Bovendien heb je vaak een bewijs van aangifte nodig als je in aanmerking wilt komen voor een vergoeding bij de verzekering.

Je simkaart blokkeren

Wanneer je telefoon gestolen is, is het belangrijk om je simkaart te laten blokkeren zodat deze niet meer gebruikt kan worden. Hiervoor heb je wel een telefoon nodig om te bellen naar het telefoonnummer van je provider. Misschien kun je een telefoon van iemand lenen van familie of vrienden. Kijk op de website van je provider welk telefoonnummer je moet bellen.

Je familie en vrienden inlichten

Het is goed om je familie en vrienden op de hoogte te stellen dat je telefoon gestolen is. Zo weten ze dat je niet bereikbaar bent en kun je verwarring voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een berichtje op social media of met een mailtje.

Claimen bij je verzekering

Heb je aangifte gedaan en heb je daar een bewijs van? Ben je verzekerd tegen diefstal van je telefoon of heb je een reisverzekering en is de telefoon op vakantie gestolen? Kijk de voorwaarden van je verzekering na en als je hiervoor gedekt bent, kun je gaan claimen. Vaak kun je op de website van de verzekeraar een schadeformulier downloaden of deze telefonisch opvragen. Houd er wel rekening mee dat er soms een maximumbedrag of een eigen risico geldt voor de vergoeding die je krijgt vanuit de verzekering.

Met behulp van bovenstaande tips weet je wat je te doen staat als je telefoon gestolen is. En je hebt natuurlijk een nieuwe telefoon nodig. Kijk verder op onze website voor de losse toestellen die we verkopen.