Vaste telefonie overbodiger maar voordeliger

Vaste telefonie

Smartphones evolueren voortdurend en zijn zowel letterlijk als figuurlijk een integraal onderdeel van ons alledaagse leven geworden. Hierdoor kan men denken dat een vaste telefoon nutteloos en vooral een onnodige, stiekeme kostenpost is. Maar de realiteit is minder ernstig dan het lijkt.

Ruime meerderheid heeft vaste telefoonaansluiting

De jeugd kan het zich niet voorstellen, maar nog niet zo heel lang geleden moest je gewoon een telefooncel opzoeken wanneer je onverwacht iemand moest bellen onderweg. Dat probleem is er nu niet meer. Maar die vaste telefoon in huis hebben veel mensen nog wel. In 2015 had nog zo’n 80 procent van de huishoudens een vaste telefoonaansluiting, volgens een onderzoek van Telecompaper. Opvallend genoeg was dat in 2012 nog maar 74 procent. Het aantal huishoudens dat een vaste lijn heeft, is in de afgelopen jaren dus juist gestegen. Heel vreemd is dat niet: veel kabelaars bieden alles-in-1-pakketten aan. Dus telefoon, internet en tv. Logisch dat er dan meer vaste aansluitingen zijn, ook al wordt er wel minder met die vaste lijn gebeld. Wanneer je al jaren hetzelfde vaste telefoonnummer hebt, dan zul je de vaste lijn niet snel in de ban doen. Dit nummer is immers bekend bij familie en vrienden. Een ander punt is dat vast bellen goedkoper is dan met mobiel. Maar de stijging van het aantal vaste lijnen betekent niet dat het bellen ermee ook is toegenomen. Dat is niet zo. Volgens het onderzoek van Telecompaper belde het aantal ‘vaste-lijn-bellers’ in 2012 nog 17 keer per maand en was dit in 2015 nog maar 13 keer.

Internet en TV

Bij de grote providers in Nederland kun je tegenwoordig zelf pakketten samenstellen met daarin telefoon, internet en/of tv. Een pakket met alleen televisie en internet is echter nauwelijks goedkoper dan een alles-in-1-pakket met ook een vaste telefoonlijn. Het scheelt meestal maximaal een paar euro. En met een alles-in-1-pakket krijg je vaak andere voordelen of zijn er tijdelijke aanbiedingen waarmee je bespaart ten opzichte van een pakket met alleen internet en televisie. Voor het geld hoef je het dus niet te laten om een vaste lijn te hebben. Of je die nu gaat gebruiken of niet.

Kosten van bellen met vaste lijn versus mobiel

Wanneer je altijd de mobiele telefoon gebruikt, zul je het nut niet inzien van een vaste lijn. En toegegeven: wanneer je keurig binnen de bundel blijft van het mobiele abonnement, mis je eigenlijk niets aan de vaste lijn. In dat geval kun je wel een alles-in-1-pakket afsluiten maar wordt de vaste lijn waarschijnlijk nooit gebruikt. Houd je echter steevast elke maand meer maand dan tegoed over, dan is een vaste lijn mogelijk wel gunstig. Wanneer je buiten de mobiele bundel belt, betaal je vaak het dubbele tarief per minuut ten opzichte van bellen met de vaste lijn.

Vergelijken

Maak online een vergelijking tussen de providers wanneer je niet zeker weet of je bij een internet- en tv-abonnement ook een vaste telefoonlijn wil. Op basis van jouw situatie krijg je dan een compleet beeld van de maandelijkse kosten en hoeveel je eventueel kunt besparen.