VPN op je telefoon installeren

VPN op je telefoon installeren

VPN op je telefoon installeren: zo doe je dat

Wat is VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network, een technologie die zorgt voor een veilige en versleutelde verbinding tussen jouw telefoon (of een ander apparaat) en het internet. Een VPN-verbinding leidt jouw internetverkeer via een beveiligde server en verbergt je IP-adres. Het zorgt ervoor dat al je online activiteiten privé blijven.

De voordelen van VPN op je telefoon

We hebben in de introductie al twee belangrijke voordelen genoemd: extra veiligheid en privacy. Daarbij kun je denken aan:

  • Bescherming van je gegevens tegen hackers, vooral wanneer je gebruik maakt van een openbaar Wi-Fi-netwerk.
  • De mogelijkheid om anoniem te browsen, waardoor websites en advertentiebedrijven je gegevens niet kunnen gebruiken voor targeting,
  • Het omzeilen van geografische beperkingen, waardoor je toegang krijgt tot content die geblokkeerd is in jouw land.
  • Databeperkingen van internetproviders omzeilen, waardoor je een stabielere internetverbinding hebt. 

VPN op je telefoon installeren in 5 stappen

Wanneer je VPN op je telefoon wilt installeren, volg je de volgende 5 stappen:

  • Kies een VPN-provider

Er zijn verschillende VPN-providers beschikbaar, gratis of betaald. Enkele voorbeelden zijn NordVPN, ExpressVPN, CyberGhost of ProtonVPN. Kies en meld je aan voor een provider.

  • Download en installeer de VPN-app

Ga naar de App Store (iOS) of de Google Play Store (Android), zoek en download de app van de door jou gekozen provider. 

  • Log in op de VPN-app

Open de app en gebruik je accountgegevens van de VPN-provider om in te loggen. Sommige providers hanteren een verificatieproces met toegangssleutels voor extra beveiliging.

  • Maak verbinding met een server

Binnen de app krijg je een lijst te zien met servers in verschillende landen. Je kunt zelf een serverlocatie kiezen en verbinding maken. Soms heb je de optie om te kiezen voor een automatische verbinding met de snelste server. 

  • Controleer de verbinding

In de app krijg je een melding of een icoontje in de statusbalk te zien waardoor het duidelijk is dat je verbinding hebt met de VPN-server. Op die manier kun je de status van je VPN-verbinding controleren.

Lees de volledige uitleg van Google voor het instellen van VPN op Android-apparaten. Wanneer je een oudere versie van Android hebt, dan kan het zijn dat je telefoon niet alle VPN functies ondersteunt. Het is dus goed om de laatste versie van Android te hebben voor de beste werking van de VPN verbinding.

Extra instellingen

Er zijn VPN-apps die extra instellingen aanbieden die je kunt inschakelen, zoals een ‘kill switch’ die je internetverbinding verbreekt wanneer de VPN-verbinding wegvalt of het automatisch verbinden met VPN zodra je telefoon inschakelt.

Zo weet je hoe je zelf aan de slag kunt met het installeren van VPN op je telefoon. Lees ook meer over de WiFi hotspots in Nederland en mobiele beveiliging en privacy.