Welke type simkaarten zijn er?

Een simkaart alstublieft!
Eindelijk, na lang twijfelen heb je je nieuwe mobieltje gekozen. Nu nog even zorgen dat je er ook mee kan bellen. Je hebt een simkaart (Subscriber Identity Module) nodig. Maar welke?

Wat doet dat kleine kaartje nou precies in je telefoon? Iedere simkaart heeft een uniek nummer. Dit nummer wordt gekoppeld aan jouw gegevens, dus aan je abonnement of aan je prepaid aansluiting. De simkaart slaat ook telefoonnummers en berichten op. Deze gegevens worden beveiligd met een pincode. Wanneer je wisselt van mobiele telefoon, moet je dus zeker niet vergeten eerst je telefoonnummers op je sim te zetten.

Alle kaarten doen eigenlijk exact hetzelfde, ze verschillen alleen van grootte en dus passen niet altijd in je mobieltje. Vandaag de dag zijn er drie verschillende formaten op de markt. De kaarten zijn steeds kleiner geworden voor de simpele reden dat de mobiele toestellen steeds dunner geworden zijn, en er ook meer ruimte in de telefoons noodzakelijk werd voor nieuwe technologieën. Bijvoorbeeld een grotere accu, zodat je langer je telefoon kunt gebruiken zonder op te laden. Met alle kaarten kan je bellen, sms’en en surfen (als je telefoon en abonnement dat toelaten natuurlijk). We benoemen de verschillende kaarten voor je op en geven je wat uitleg.

normal-sim

De standaard simkaart

Dit is the big brother, de grootste kaart (afmeting 25 x 15 milimeter). Deze kaart gebruik je bijvoorbeeld in toestellen als de Nokia 200, Nokia 301, Nokia 502 Asha, Nokia C2-01, Samsung C3520, Apple iPhone 3.

micro-sim

De micro-simkaart

Het middelste broertje (afmeting 15 x 12 milimeter) in de familie, ze is kleiner dan haar grote broer en groter dan de nano-kaart. De micro simkaart past onder andere in de Nokia Lumnia, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Ace Style iPhone 4, Sony Xperia, iPad, enz.

nano-sim

De nano-simkaart

De benjamin van de familie sim (afmeting 12,30 x 8,80 milimeter), de kleinste en de dunste. Deze sim gebruik je in de nieuwste smartphones zoals de iPhone 5, iPhone 6, HTC One M8, Nokia Lumia 930, Motorola Moto X, Samsung Galaxy Neo 4G en Sony Xperia Z3.

De micro- en een nano simkaart biedt tegenover de standaard kaart iets meer voordelen: er is meer opslagruimte zodat je ook e-mail adressen en een tweede naam kan opslaan. Daarnaast kunnen meerdere applicaties tegelijkertijd een micro- of nano-sim raadplegen. De beveiliging is tevens iets beter.

3-IN-1 SIMKAART

Sinds eind 2014 krijg je bij de meeste abonnementen een 3-in-1-simkaart: Deze kaart bevat de 3 formaten. Het formaat die voor jouw toestel geschikt is kun je er dan uitdrukken. Super handig toch?

TIPS VOOR SIMKAARTEN

Weet je niet zeker welke kaart er nu in jouw mobieltje past? Op het internet zijn er verschillende websites waar je kan opzoeken welke sim je nodig hebt in welk toestel. Ook je provider kan je altijd eventjes helpen. Nog een tip als afsluiter. Als je kaart te groot is voor je toestel, knip ze dan niet kleiner! De kans dat je de kaart stukmaakt en dus de gegevens beschadigt, is groot. De nano-sim is trouwens ook dunner dan zijn broers, zelfs kleiner geknipt zal die dan toch niet in je toestel passen.