Wifi hotspots in Nederland

wifi hotspots Nederland

Wat je moet weten over Wifi hotspots

Allen verbinden we vaak onze smartphone, tablet of laptop met een publieke Wifi-verbinding, zoals die in cafés, hotels, openbare gebouwen of treinen. Echter, wees voorzichtig, want openbare Wifi-hotspots kunnen risico’s met zich mee brengen. Hier zijn enkele tips voor veilig gebruik.

Wifi hotspots niet altijd veilig

Vaak zijn draadloze netwerken in openbare gelegenheden vrij toegankelijk zonder gebruikersnaam en wachtwoord. De data die jij ophaalt of verstuurt is dan niet versleuteld. Maar zelfs als je inlogt mét wachtwoord, kunnen jouw gegevens zoals e-mails, wachtwoorden of bankgegevens in de buurt van het access point gehackt of afgetapt worden. Zelfs als een Wifi-verbinding op sommige locaties sneller werkt, is het gebruik van 3G of 4G veiliger.

Tips voor veilig gebruik van openbare Wifi

Vraag altijd aan een medewerker de officiële naam van het Wifi-netwerk van de locatie waar je je bevindt. Kijk ook of je op je apparaat de functie van ‘automatisch verbinden met beschikbaar netwerk’ uit hebt staan. Wil je Wifi gebruiken in openbare gelegenheden, maar er 100% zeker van zijn dat je gegevens beveiligd zijn? Maak dan gebruik van een verbinding via VPN (Virtual Private Network).

Veilig en anoniem internetten met VPN

Als je veel gebruik maakt van openbare Wifi-points is het verstandig om je laptop of smartphone via VPN te beveiligen. Met een VPN-abonnement wordt al je dataverkeer versleuteld, zodat hackers er niet bij kunnen. Het werkt als een beveiligde tunnel tussen internet en je apparaat. De verbinding verloopt via een externe server en je krijgt een ander IP-adres toegewezen. Hierdoor is je eigen IP-adres onzichtbaar. Op het moment dat je met een onbetrouwbaar Wifi-netwerk verbindt, zijn je identiteit en dataverkeer automatisch beveiligd en kan niemand bij je gegevens. Bijkomend voordeel van VPN is dat je ook in het buitenland alle Nederlandse website of video’s kunt bekijken, die daar voor censuur zijn afgeschermd. Bekijk hier de top 10 van beste aanbieders van VPN-diensten.

Conclusie

Wifi is op veel publieke locaties vrij toegankelijk. Of je nu wel of niet inlogt met wachtwoord op een Wifi access point, niet alle netwerken zijn altijd even goed beveiligd. Hierdoor loop je het risico dat je persoonlijke dataverkeer, zoals e-mails, wachtwoorden of bankgegevens kunnen uitlekken. Als je veel onderweg bent en gebruik maakt van publieke Wifi hotspots, zorg er dan voor dat je je apparaten versleutelt met een VPN-abonnement. Hiermee zijn je identiteit en dataverkeer voor niemand beschikbaar. Heb je geen VPN? Zorg er dan in ieder geval voor dat je de officiële Wifi-naam van de locatie altijd navraagt en ‘automatisch verbinden’ hebt uitstaan in je instellingen op je mobiele apparaat. Meer weten over wifi? Bekijk dan ook eens Wifiwijs.nl.