4G netwerken in nederland

Razendsnel mobiel internet op je smartphone of tablet. Wie wil dat nou niet? Met 4G kun je live TV kijken, videochatten of jouw favoriete video’s en muziek streamen. Zonder haperingen. Iedereen heeft het erover en wil het hebben, maar wat is 4G nou precies? Hoe werkt het? Welke providers bieden het aan? Wat kost het en wat zijn de voor- en nadelen er van? We gaan het je allemaal uitleggen.

WAT IS 4G?

4G is een standaard voor mobiel internet. 4G staat voor de vierde generatie van deze standaard. Het is de opvolger van 3G. Het 4G netwerk heeft een verbeterede stabiliteit en een betere dekking binnenshuis. Het voornaamste voordeel hiervan is een aanzienlijke snelheidsverbetering van het mobiele internet.

HOE SNEL IS 4G?

Het snelheidsverschil tussen 3G en 4G is aanzienlijk. Met een 3G verbinding mag je blij zijn als je een downloadsnelheid van 7 Mbit/s haalt. In de praktijk is dit vaak nog een stuk lager. Met een 4G verbinding kun je downloadsnelheden van 20 Mbit/s verwachten. Dat is dus een stuk sneller dan 3G. Het 4G netwerk kan zelfs snelheden tot 225 Mbit/s aan. In de toekomst zal het mobiele internet dus alleen nog maar sneller worden. Uploaden via 4G gaat ongeveer 10 Mbit/s. Dat is sneller dan de vaste internetverbinding bij de meeste mensen thuis! In de onderstaande infographic vind je een paar leuke vergelijkingen tussen 3G en 4G.

Een spel van 20 MB downloaden

8 seconden


25 seconden

Streaming muziek

1 seconde


10 seconden buffer. Kans op onderbreking bij afspelen.

Streaming SD video

1 seconde


20 seconden buffer. Kans op onderbreking bij afspelen.

Streaming HD video

30 seconden


1-5 minuten buffer. Kans op onderbreking bij afspelen.

Afbeelding uploaden

1 seconde


25 seconden

WAT KOST 4G?

Iedereen ging er vanuit dat 4G erg duur zou zijn. Gelukkig is inmiddels gebleken dat de kosten erg meevallen. Bij Sommige providers wordt je bestaande abonnement gratis omgezet. Bij andere providers betaal je een paar euro meer per maand.

WELKE PROVIDERS BIEDEN 4G AAN?

In 2012 heeft de overheid 4G frequenties op het telecomnetwerk geveild. Het ging om de frequenties 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz. Alle providers konden aan de veiling meedoen. De verwachting was dat deze veiling 470 miljoen euro zou opbrengen. De uiteindelijke opbrengst bleek 3,8 miljard euro. Het was de grootste telecomveiliing ooit. Vier providers wisten de 4G frequenties te bemachtigen: KPN, T-mobile, Vodafone en Tele2. Alle andere providers maken gebruik van één van deze vier netwerken. In de onderstaande tabel zie je welke.

ProviderNetwerk
Ben SimpelT-Mobile
Hollandsnieuwe ZiggoVodafone
Robin Mobile Simyo Telfort YoufoneKPN

WAT IS DEKKING VAN DE 4G NETWERKEN?

4G dekking KPN netwerk KPN logo
Dekking inwoners: 98,2%
Dekking oppervlakte: 95,7%
4G dekking Vodafone netwerk Vodafone logo
Dekking inwoners: 92,4%
Dekking oppervlakte: 84,7%
4G dekking T-Mobile netwerk T-Mobile logo
Dekking inwoners: 65,2%
Dekking oppervlakte: 36,2%
4G dekking Tele2 netwerk Tele2 logo
Dekking inwoners: 39,3%
Dekking oppervlakte: 20,4%

In de bovenstaande afbeelding is goed te zien dat niet elke provider evengoede dekking heeft. KPN en Vodafone hebben beide sinds 2014 landelijke dekking. T-Mobile verwacht in 2015 landelijke dekking te bereiken. Tele2 heeft nog niet aangegeven wanneer zij landelijke dekking verwachten te behalen. Let bij het afsluiten van een 4G abonnement dus goed of het netwerk dekking heeft op jouw locatie.

VERSCHIL TUSSEN 4G FREQUENTIES

Van de beschikbare frequenties heeft 800 MHz het beste bereik. Dit komt doordat lagere frequenties groter bereik hebben en beter doordringen door bebouwing. Het is met 800 MHz dus makkelijker om meer dekking te krijgen. Binnenshuis merk je vooral dat een lagere frequentie beter is. Met hogere frequenties zijn er wel betere download en upload snelheden te bereiken. Dit weegt echter niet op tegen de voordelen van lagere frequenties. In de onderstaande tabel zie je welke provider welke frequenties bezit.

ProviderFrequenties
KPN800 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz
Vodafone800 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz
T-Mobile900 MH, 1800 MHz, 2600 MHz
Tele2800 Mhz en 2600 MHz

WELKE TELEFOONS ONDERSTEUNEN 4G?

De meeste telefoons die in 2014 en 2015 op de markt zijn gebracht hebben 4G ondersteuning. Heb je een oudere telefoon? Dan kun je het beste even op de website van de fabrikant zoeken. Mocht je er niet uit komen kun je altijd contact met ons opnemen.

WAAR MOET IK OP LETTEN?

Wil je een 4G abonnemet afsluiten? Als je de onderstaande checklist volgt moet het helemaal goed komen!

  1. Ondersteunt mijn smartphone 4G?
  2. Heeft het abonnement 4G verbinding? Niet alle abonnementen hebben 4G.
  3. Heeft mijn gekozen provider dekking op mijn locatie?