De Google Pixel 8 Review: Een Prachtig Pareltje

Google Pixel

Het nieuwste vlaggenschip van Google, de Google Pixel 8, is absoluut een lust voor het oog. Deze smartphone weet de voor- en nadelen perfect in evenwicht te brengen, ondanks de prijsstijging dit jaar. Laten we deze prachtige smartphone nader onderzoeken in een gedetailleerde review.

Het design van de Google Pixel 8 is een verfijnde kunst. Terwijl er bij elke nieuwe Pixel-lancering vaak veel aandacht uitgaat naar de Pro-modellen, is het instapmodel minstens zo boeiend. Google heeft de Pixel 8 van een prijskaartje voorzien dat wat hoger ligt dan verwacht, maar dit wordt rechtgezet door de verbeteringen in het toestel. Laten we dit in detail bekijken.

Design: Een Meesterwerk in Compactie

De Pixel 8 bouwt voort op het ontwerp van zijn voorganger, de Pixel 7, maar brengt toch enkele opmerkelijke veranderingen met zich mee. De randen zijn afgerond, en de achterkant heeft een subtiele kromming, wat de Pixel 8 een geheel nieuwe look en feel geeft. Dit maakt de smartphone aanzienlijk handzamer en meer grijpbaar dan zijn voorganger.

Met een scherm van 6,2 inch is de Pixel 8 behoorlijk compact. Zijn afmetingen zijn 150,5 mm x 70,8 mm x 8,9 mm. Hierdoor is hij zelfs kleiner dan de Pixel 7a, wat op zichzelf al opmerkelijk was vanwege zijn handige formaat. Het design is minimalistisch, met de iconische camerabalk aan de achterkant, die twee lenzen en een led-flitser herbergt. Deze balk heeft een matte afwerking, terwijl de rest van de achterkant glanzend is. Er zijn drie kleuren om uit te kiezen: zwart, grijsgroen en roze. De zwarte variant oogt strak en tijdloos, maar we waren ook onder de indruk van de grijsgroene versie. Voor wie na verloop van tijd van kleur wil veranderen, biedt Google ook hoesjes aan om het toestel een nieuwe look te geven.

Het ontwerp van de Pixel 8 is een aangename balans tussen compact en groot. Hierdoor is hij makkelijker met één hand te bedienen, maar voor toegang tot de bovenkant van het scherm blijven twee handen handiger. Het design is overwegend simplistisch, met die kenmerkende camerabalk aan de achterkant, terwijl de voorkant een symmetrische schermrand mist, met nog steeds een kleine kin onderaan. Dit doet echter geen afbreuk aan de esthetiek.

Hardware: De Krachtige Tensor G3-Processor

Onder de motorkap schuilt de nieuwe Tensor G3-processor. Tijdens de presentatie benadrukte Google vooral de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie die de chip biedt, zonder veel nadruk te leggen op snelheidsverbeteringen. Het blijkt dat de Pixel 8 inderdaad niet significant sneller is dan zijn voorganger. Als je dezelfde apps opent op beide apparaten, merk je soms een lichte snelheidswinst, maar soms ook niet. Deze verschillen zijn verwaarloosbaar. Wat er echt toe doet, is dat de Pixel 8 altijd soepel aanvoelt en zonder haperingen multitasken mogelijk maakt. Games draaien ook zonder enig probleem.

De Pixel 8 is uitgerust met 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte. Dit is ruim voldoende om Android en alle apps vloeiend te laten draaien, hoewel sommige concurrenten mogelijk meer werk- of opslaggeheugen bieden. Voor een meerprijs van 60 euro kun je ook kiezen voor een 256GB-versie, wat een interessante optie is voor wie meer ruimte nodig heeft.

Een interessante functie van de Pixel 8 is de verbeterde gezichtsherkenning. Hoewel de smartphone geen geavanceerde sensoren heeft en alleen de selfiecamera gebruikt om je gezicht te scannen, is Face Unlock nu veilig genoeg om apps (inclusief bank-apps) te openen en betalingen uit te voeren via Google Wallet. Google heeft niet veel details vrijgegeven over hoe ze dit hebben bereikt, maar het lijkt verbeterd te zijn door machine learning en de nieuwe Tensor G3-chip. Gezichtsherkenning is snel en betrouwbaar, hoewel deze soms moeite heeft in het donker. De vingerafdrukscanner is echter altijd snel en nauwkeurig en bevindt zich iets hoger op het scherm dan bij veel andere Android-telefoons.

Scherm: Een Helder Meesterwerk met Verbeterde Verversingssnelheid

Het 6,2-inch scherm van de Google Pixel 8 is iets kleiner dan dat van de Pixel 7, maar behoudt dezelfde resolutie van 2400 x 1080 pixels. Hierdoor worden scherpe beelden weergegeven, en alles ziet er prachtig uit. De schermranden zijn helaas niet volledig symmetrisch, met nog steeds een kin onderaan, maar dit doet weinig af aan de algehele ervaring.

Wat het scherm echter echt onderscheidt, is de verhoogde verversingssnelheid van 120Hz. Dit zorgt voor een vloeiendere weergave, zelfs als dit verschil in de praktijk niet altijd even opvalt. De Pixel 8 maakt geen gebruik van een ltpo-scherm zoals de Pixel 8 Pro, wat betekent dat het scherm schakelt tussen 60Hz en 120Hz in plaats van de indrukwekkende 1Hz tot 120Hz van het Pro-model. Dit doet echter weinig af aan de algehele prestaties van de Pixel 8.

Het scherm van de Pixel 8, genaamd ‘Actua’, is 40% helderder dan dat van de Pixel 7. Dit is merkbaar, en de Pixel 8 is zelfs bij fel zonlicht goed afleesbaar.

Software en Updates: Android en Beveiliging

De Google Pixel 8 draait bij lancering op Android 14, de nieuwste Android-versie, met een schone versie van Android zoals Google bedoeld heeft. De nieuwste Android-versie introduceert enkele aanpassingsmogelijkheden voor de gebruikersinterface, waaronder klokopties voor het vergrendelingsscherm, door AI gegenereerde wallpapers en aanpasbare snelkoppelingen op het vergrendelingsscherm. Android 14 draait soepel op de Pixel 8 en heeft een strak uiterlijk.

Een groot pluspunt is het verbeterde updatebeleid van Google. De Pixel 8 zal maar liefst zeven jaar updates ontvangen, inclusief Android-updates, beveiligingspatches en Feature Drops (tussentijdse updates met nieuwe functies). Deze indrukwekkende ondersteuning betekent dat de Pixel 8 updates blijft ontvangen tot 2030, wat een belangrijk signaal is voor andere fabrikanten.

Camera’s: Verbluffende Foto’s en Verbeterde Groothoeklens

De Pixel 8 beschikt over een 50-megapixel hoofdcamera en een 13-megapixel groothoeklens. Hoewel de hoofdcamera overdag vergelijkbare resultaten oplevert als zijn voorganger, blinkt de Pixel 8 uit in het donker dankzij een groter diafragma van f/1.7. De foto’s zijn altijd realistisch en scherp, zonder overdreven kleurverbeteringen. De Pixel 8 maakt standaard gebruik van pixel binning, wat resulteert in 12,5-megapixel foto’s.

Een opvallende verbetering is de groothoeklens, die een bredere beeldhoek heeft van 126 graden in vergelijking met de 114 graden van de Pixel 7. De groothoekfoto’s zien er goed uit, met voldoende detail en minimale vervorming aan de zijkanten. In donkere omstandigheden kan de groothoeklens echter neigen naar enigszins aangezette kleuren. De Pixel 8 kan nu ook macrofoto’s maken, een functie die voorheen exclusief was voor het Pro-model.

Het enige nadeel is dat de Pixel 8 geen telelens heeft voor optische zoom, maar dit blijft voorbehouden aan de Pixel 8 Pro. Dit is enigszins teleurstellend gezien de prijs van de Pixel 8. Desondanks is de Super Res Zoom-functie in staat om digitale zoom met behoud van kwaliteit te bieden.

Accuduur en Opladen: Prima Prestaties met Verbeterde Laadsnelheid

De Pixel 8 is voorzien van een grotere batterij met een capaciteit van 4575 mAh, wat een lichte toename is ten opzichte van de Pixel 7. De accuduur is voldoende om de dag door te komen bij normaal gebruik. Het opladen met maximaal 27 watt is enigszins sneller dan de Pixel 7, maar blijft in 2023 achter bij sommige concurrenten. Draadloos opladen is met 18 watt langzamer dan de 20 watt van de Pixel 7, maar dit vormt over het algemeen geen probleem.

Conclusie: Een Compleet Meesterwerk

De Google Pixel 8 is een complete smartphone die uitblinkt in gebruiksgemak. Het toestel heeft indrukwekkende verbeteringen laten zien in bijna elk opzicht. Het scherm is helderder en heeft een hogere verversingssnelheid, de camera’s bieden handige upgrades en het updatebeleid is ongeëvenaard. Het compacte formaat en de verbeterde gezichtsherkenning zijn aanvullende pluspunten. Natuurlijk zijn er enkele nadelen, zoals een prima maar niet uitzonderlijke accuduur en een wat trage oplaadsnelheid, maar het overkoepelende gevoel is positief.

Google heeft inderdaad voldoende gedaan om de hogere adviesprijs te rechtvaardigen. Als je op zoek bent naar een snelle smartphone met uitstekende camera’s en een lange levensduur, is de Pixel 8 een uitstekende keuze. Als je momenteel de Pixel 7 (Pro) gebruikt, kan het echter de moeite waard zijn om nog een jaar te wachten. De Pixel 8 is beschikbaar in de kleuren zwart, grijsgroen en roze.