Sony Xperia 1 V review: Verfijning in een onopvallend jasje

Sony Xperia

De nieuwste topmodel van Sony, de Xperia 1 V, is bij ons geleverd in een eenvoudige, milieuvriendelijke verpakking zonder oplader of zelfs maar een eenvoudige USB-kabel. Dit is in lijn met de duurzame aanpak van Sony, maar zorgt voor een enigszins karige eerste indruk, vooral gezien het forse prijskaartje van €1399. In deze gedetailleerde beoordeling gaan we na of de Xperia 1 V deze prijs waard is.

Ontwerp

Sony heeft vastgehouden aan zijn herkenbare ontwerp met een slanke, langwerpige behuizing en relatief brede randen boven en onder het scherm. Hoewel dit zorgt voor een ononderbroken weergave, kan het toestel daardoor onhandig lang aanvoelen en is het bovenste deel van het scherm soms lastig te bereiken. Sony heeft echter subtiele verbeteringen aangebracht, zoals een textuur op de achterkant voor een betere grip en geribbelde zijkanten.

Het ontwerp is ingetogen en straalt geen overdaad uit. De cameramodule is bescheiden van formaat en steekt niet te ver uit. Bovendien is de Xperia 1 V IP68-gecertificeerd voor stof- en waterbestendigheid, en verrassend genoeg is er nog steeds een koptelefoonaansluiting, een zeldzaamheid bij high-end smartphones.

Prestaties en Batterijduur

Met de Snapdragon 8 Gen 2-chipset en 12 GB RAM levert de Xperia 1 V krachtige prestaties, waarbij apps soepel draaien en multitasking moeiteloos verloopt. Sony heeft ook verbeteringen aangebracht in het koelsysteem, waardoor de Snapdragon 8 Gen 2 niet oververhit raakt zoals zijn voorganger. Dit zorgt voor een snelle en consistente gebruikservaring, zonder prestatiebeperkingen.

De batterijduur is goed, en de 5000 mAh-accu kan meestal een dag intensief gebruik aan. Het opladen is echter niet zo snel als bij sommige concurrenten, met een maximale snelheid van 30W, wat resulteert in een oplaadtijd van ongeveer anderhalf uur voor een volledige lading.

Scherm

Het 6,5-inch 4K HDR OLED-scherm met een beeldverhouding van 21:9 is een opvallende eigenschap van de Xperia 1 V. Hoewel de beeldverhouding ongebruikelijk kan aanvoelen, is het scherm uitstekend voor het bekijken van ultrabreedbeeldcontent, zoals films, en biedt het een prachtig contrast. Het scherm ondersteunt ook 4K-resolutie, wat vooral merkbaar is bij het bekijken van UHD-content.

Camera’s

De Xperia 1 V beschikt over een nieuw camerasysteem met een 48MP hoofdcamera die gebruikmaakt van pixel binning voor scherpere foto’s bij weinig licht. Het resultaat is een natuurlijke beeldkwaliteit zonder overdreven kleurverbeteringen. De uitgebreide camera-app biedt handmatige bedieningsopties en focus peaking voor fotografen die graag de volledige controle hebben.

Video-opname is een ander hoogtepunt van de Xperia 1 V, met indrukwekkende 4K, 120 fps opnamemogelijkheden en professionele audio-opname. De nieuwe S-Cinetone-functie maakt het gemakkelijk om video’s met een filmische uitstraling vast te leggen.

Software en Ondersteuning

De software van de Xperia 1 V is gebaseerd op bijna pure Android 13 en biedt een schone gebruikersinterface. Sony voegt enkele nuttige functies toe, zoals de Zijsensor voor snelle toegang tot aangepaste snelkoppelingen. De beschikbare software-ervaring is dicht bij de standaard Android-interface.

Helaas is de ondersteuning van Sony voor software-updates niet indrukwekkend, met slechts twee grote Android-upgrades en drie jaar beveiligingspatches. Dit is teleurstellend gezien de hoge prijs van de Xperia 1 V en de concurrentie die meer updates biedt.

Conclusie

De Sony Xperia 1 V is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger, met verbeterde prestaties, een verfijnd ontwerp en uitstekende batterijduur. Het toestel biedt creatievelingen talloze mogelijkheden, vooral op het gebied van fotografie en videografie. Het indrukwekkende scherm en de verbeteringen in het camerasysteem maken de Xperia 1 V aantrekkelijk voor mediagebruikers.

Toch zijn er enkele minpunten, zoals een matige vingerafdrukscanner en beperkte softwareondersteuning voor een smartphone in deze prijsklasse. De telelens, hoewel technisch indrukwekkend, levert niet altijd de beste resultaten op. Over het geheel genomen is de Xperia 1 V een goede keuze voor diegenen die waarde hechten aan multimediafuncties en graag de volledige controle hebben over hun fotografie- en videoprojecten. Echter, voor de gemiddelde gebruiker kan de prijs de Xperia 1 V minder aantrekkelijk maken. De Xperia 1 V is beschikbaar in de kleuren zwart, kaki groen en platina zilver.