Wat je moet weten over verschillende soorten internet

Internet en tv vergelijken

Tegenwoordig is het hebben of verlangen van internet een norm voor elk huishouden. Het lijkt bijna onmogelijk om zonder te kunnen. Vroeger was de enige optie een telefoonverbinding. Nu bestaan er echter meerdere opties voor een snelle en betaalbare internetverbinding. De populairste keuze is meestal kabelinternet. Maar een toenemend aantal huishoudens krijgt ook de kans om te profiteren van het snellere en soms goedkopere glasvezelinternet.

Voordelen kabelinternet

Ooit was er ADSL, wat vrij traag internet betekende. Het kabelinternet van vandaag de dag is gelukkig een stuk sneller met maximale snelheden van wel 400Mb per seconde. Die snelheid is een van de redenen dat men hiervoor kiest. Bovendien is kabelinternet bijna overal in Nederland beschikbaar. Daarnaast kun je tegelijkertijd televisie kijken en surfen op internet zonder dat dit de snelheid zal beïnvloeden. Ook kun je dankzij een kabelverbinding rekenen op een hoge beeldkwaliteit. Nadeel is dat het kabelinternet in Nederland wordt gedomineerd door Ziggo, waardoor je als consument minder keus hebt uit aanbieders.

Voordelen glasvezel internet

Kies je voor glasvezel, dan bestaat de internetverbinding uit een minuscule vezel van twee soorten glas die zijn versmolten. Hiermee wordt data supersnel verzonden, tot wel 500Mb per seconde. Dat is dus sneller dan een kabelverbinding. Verder blijven de upload- en downloadsnelheid gelijk. Dit is bij kabelinternet niet zo, want hier is de uploadsnelheid juist trager dan wanneer je iets aan het downloaden bent. Het glasvezelnetwerk is bovendien een open netwerk, waardoor iedereen deze dienst mag aanbieden. Zo heb je als consument dus meer aanbieders om uit te kiezen. Een nadeel is dat glasvezel niet overal in Nederland beschikbaar is. Een kabelverbinding wordt meestal standaard aangelegd bij een nieuwe huurwoning, maar glasvezel zul je vaak zelf moeten laten aanleggen.

Kosten internet en TV

De kosten per internetpakket verschillen. De meeste abonnementen bieden internet en tv in één pakket aan. Verder ben je afhankelijk van hoe snel je wil dat het internet is en hoe uitgebreid het televisiezenderpakket moet zijn. Door de hogere snelheid van glasvezel denk je wellicht dat een abonnement duurder is dan over de kabel, maar dat hoeft niet. Kies je voor een internet- en televisieabonnement van Ziggo over de kabel met een downloadsnelheid van 40Mb per seconde, dan betaal je 46,50 euro per maand. Kies je voor een soortgelijk glasvezelabonnement bij Telfort, maar met een downloadsnelheid van 50Mb per seconde, dan betaal je 42,50 euro per maand. Heb je meerdere televisies en/of computers in huis, dan wil je mogelijk een snellere kabel- of glasvezelverbinding. In dat geval betaal je voor een pakket van Ziggo met een downloadsnelheid van 200Mb per seconde 51,50 euro per maand. Kies je voor het glasvezelabonnement van Telfort met dezelfde internet snelheid, dan ben je maandelijks 55,00 euro kwijt.

Vergelijken

Wil je weten of glasvezel bij jou in de buurt beschikbaar is en welk internet- en televisiepakket het beste past bij jouw gezinssituatie? Maak dan een vergelijking online. Zo krijg je het best inzicht in de kosten en voorwaarden.